Google Analytics 4 (GA4): zo werkt het en start vandaag nog met data opbouwen!

Haal Meer Uit Je Website met Google Analytics: Gratis Statistieken en Inzichten

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis tool van Google waarmee je uitgebreide statistieken kunt verzamelen en bekijken over de bezoekers op je website. Je kunt bekijken hoeveel bezoekers op je website komen, maar ook hoe ze op je website terechtkomen en hoe zij zich gedragen op je website. Om Google Analytics te gebruiken heb je een Google-account nodig.

Universal Analytics vs. Google Analytics 4

Google Analytics 4 is de nieuwste versie van Google Analytics en is de opvolger van Universal Analytics. Deze nieuwe versie werd eind 2020 geïntroduceerd en bracht een aantal grote veranderingen met zich mee.

Google Analytics 4 houdt de complete klantreis over verschillende platformen en apparaten bij en maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) om gedetailleerde inzichten te laten zien over het gedrag van gebruikers op een website of in een app.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de oude Universal Analytics en de nieuwe Google Analytics 4:

 • Google Analytics 4 is cross device. Dat houdt in dat de tool de activiteiten van een gebruiker op verschillende apparaten (zoals smartphone, tablet en desktop) bijhoudt.
 • Google Analytics meet niet alleen websitebezoeken, maar ook het gebruik van applicaties
 • Het dashboard van Google Analytics 4 ziet er meer gestroomlijnd uit
 • In Universal Analytics waren pageviews het belangrijkst, in Google Analytics 4 draait het om gebeurtenissen op de website. Je krijgt hierdoor een beter beeld van hoe bezoekers zich gedragen op je website.
 • Google Analytics 4 laat niet alleen data uit het verleden zien, maar gebruikt deze gegevens ook om voorspellingen te doen voor de toekomst. De tool doet bijvoorbeeld voorspellingen over hoe groot de kans is dat klanten iets kopen en wat de verwachte omzet voor de aankomende periode is. Op basis van deze voorspellingen kun je aangepaste doelgroepen maken aan wie je advertenties wilt laten zien.
 • Met Google Analytics 4 bepaal je zelf hoe je dashboard eruit ziet. Zo kun je instellen dat de meest belangrijke rapporten voor jouw webshop als eerste te zien zijn.

Waarom overstappen op Google Analytics 4?

De klassieke versie, Universal Analytics, is te gebruiken tot juni 2023. Tot het einde van 2023 kun je je data uit Universal Analytics inzien. Om te voorkomen dat je waardevolle data verliest, is het slim om nu alvast gebruik te maken van de nieuwe versie: Google Analytics 4.

Ben jij nog niet helemaal gewend aan Google Analytics 4? In dit artikel nemen we je bij de hand en leggen we je de belangrijkste onderdelen uit.

Hoe werkt Google Analytics 4?

Google Analytics 4 kan heel veel waardevolle inzichten voor je webshop opleveren. Toch kan het in het begin wat ingewikkeld zijn om met de tool te werken. Doordat je ontzettend veel verschillende data over jouw website kunt bekijken, kan het lastig zijn om het programma goed te begrijpen. Om jou te helpen je weg te vinden in het programma, zetten we een paar belangrijke functies voor je op een rijtje.

Zoekbalk

Via de zoekbalk krijg je snel een antwoord te zien voor een specifieke zoekopdracht. Je kunt bijvoorbeeld intypen: ‘Hoeveel bezoekers had ik deze maand ten opzichte van vorig jaar?’. Nadat je een vraag intypt, krijg je specifieke rapporten, inzichten of instellingen te zien die je het antwoord geven.

Dashboard

Het eerste blok in je dashboard lijkt nog heel erg op wat je gewend bent uit het ‘oude’ Universal Analytics. Je ziet hier hoeveel gebruikers de afgelopen zeven dagen een bezoek brachten aan je website. Ook krijg je te zien hoe lang bezoekers gemiddeld in je webshop bleven en wat je inkomsten gedurende deze periode waren. Dankzij twee lijnen kun je je resultaten van de afgelopen zeven dagen gemakkelijk vergelijken met die van een week eerder.

Wanneer je verder naar beneden scrollt, kom je data tegen die je niet zag in Universal Analytics. Als eerste krijg je een overzicht van de rapporten die je recent hebt bekeken. Nog wat verder naar onder vind je een van de grootste veranderingen die Google Analytics met zich meebrengt: Inzichten. In dit onderdeel laat Google voorspellende inzichten zien die gebaseerd zijn op artificiële intelligentie.

Rapporten

De tweede pagina die je in de linker zijbalk ziet staan, is Rapporten. Op deze pagina zie je een overzicht van verschillende rapporten, zoals het aantal bezoekers op je website, waar je bezoekers vandaan komen en welke acties bezoekers nemen op je website.

Onder Rapporten zie je veel data staan die specifiek is afgestemd op wat relevant is voor je website of webshop. Met de kopjes aan de linkerkant van je scherm kun je verder afstemmen welke data je wilt zien. Zo kun je bijvoorbeeld meer details bekijken over hoe bezoekers op je website terechtkomen of hoe gebruikers gemiddeld terugkomen naar je webshop.

Rapporten aanpassen

Met Google Analytics 4 kun je je rapporten volledig aanpassen op basis van jouw behoeften. Zo kun je in één overzicht alle data zien die voor jou relevant is. Ook is dit meteen een manier om wat meer vertrouwd te raken met Google Analytics 4.

Om een gepersonaliseerd rapport te maken, klik je onderin de Rapporten-navigatiebalk op ‘Bibliotheek’. Scroll vervolgens naar de Rapporten-tabel en klik op ‘Nieuw rapport maken’. Klik hier op ‘Overzichtsrapport maken’. Daarna kun je kaarten toevoegen voor de gegevens die je wilt bijhouden. Via de balk aan de rechterkant kun je de volgorde van de kaarten aanpassen of kaarten verwijderen.

Klik uiteindelijk op ‘Opslaan’ om je gepersonaliseerde rapport op te slaan. Nadat je al deze stappen hebt gevolgd, komt je aangepaste rapport in je Bibliotheek te staan.


Gebeurtenissen aanmaken

Google Analytics 4 is volledig gericht op Gebeurtenissen. Via Configureren kun je zelf instellen welke gebeurtenissen voor jouw webshop belangrijk zijn. Dat doe je als volgt:

 • Ga naar Configureren en kies vervolgens voor Gebeurtenissen
 • Klik op ‘Gebeurtenis maken’ en vervolgens op ‘Maken’
 • Geef je gebeurtenis een naam
 • Selecteer onder ‘Overeenkomende voorwaarden’ op welke bestaande gebeurtenis je de nieuwe gebeurtenis wil baseren. Je kunt ervoor kiezen om exact dezelfde parameters als de oorspronkelijke gebeurtenis aan te houden, maar je kunt ook een wijziging toevoegen.
 • Klik op de knop ‘Wijziging toevoegen’ en vul hier - indien gewenst - de nieuwe waarde in voor de parameter
 • Klik op ‘Maken’ om gebeurtenis op te slaan.

Tip: Download de Google Analytics app om de prestaties van je webshop altijd en overal via je smartphone te bekijken

Bij het aanmaken van je gebeurtenissen in Google Analytics 4, zul je al snel zien dat je keuze hebt uit veel verschillende events. Een aantal handige gebeurtenissen voor e-commerce die je kunt instellen zijn bijvoorbeeld:

 • add_payment_info: als een gebruiker betalingsgegevens opgeeft
 • add_shipping_info: als een gebruiker verzendingsgegevens opgeeft
 • add_to_cart: als een gebruiker een product toevoegt aan de winkelwagen
 • begin_checkout: als een gebruiker begint met betalen
 • purchase: als een gebruiker een aankoop afrondt
 • generate_lead: als een gebruiker een formulier invult

Zo stel je Google Analytics 4 in voor jouw Shopify webshop

Enthousiast geworden om aan de slag te gaan met Google Analytics 4? Er zijn verschillende manieren waarop je Google Analytics instelt voor jouw Shopify webshop.

Maak je al gebruik van Universal Analytics en wil je overstappen naar Google Analytics 4? Dan kun je gebruik maken van de Instelassistent voor GA4. Dat doe je als volgt:

 1. Ga naar Google Analytics en klik links onderaan op ‘Beheer’.
 2. Selecteer bovenaan in de Account-kolom het gewenste account
 3. Selecteer bovenaan in de Property-kolom de website waarvoor je Google Analytics 4 wilt gaan gebruiken
 4. Kies in de Property-kolom voor de optie Instelassistent voor GA4
 5. Klik onder ‘Ik wil een nieuwe Google Analytics 4-property maken’ op de knop ‘Aan de slag’.
 6. Vink in de pop-up de optie ‘Gegevensverzameling met uw bestaande tags aanzetten’ aan en klik vervolgens op de knop ‘Property maken’.

Maak je nog geen gebruik van analytics? Doorloop dan de volgende stappen om Google Analytics 4 in te stellen:

 1. Voordat je met Google Analytics aan de slag kunt, heb je een beheerdersaccount nodig. Ga hiervoor naar de beheerderspagina door linksonder in je Google Analytics dashboard te klikken op ‘Beheerder’.
 2. Geef een accountnaam op en configureer de instellingen voor gegevens delen om aan te geven welke gegevens je met Google wilt delen
 3. Klik op Volgende om je eerste property aan het account toe te voegen
 4. Geef je property een naam (zoals: ‘Mijn Webshop’ en selecteer de tijdzone en valuta waarin je de data wilt zien. Klik daarna op ‘Volgende’.
 5. Selecteer de branchecategorie en bedrijfsgrootte die voor jouw webshop van toepassing zijn.
 6. Klik op ‘Maken’ en accepteer de servicevoorwaarden.

Laten we het hebben over e-commerce, Shopify & Shopify Plus oplossingen.

Wij zijn een erkend expert Shopify agency en werken samen met merken om Shopify & Shopify Plus stores te ontwerpen, ontwikkelen, lanceren, ondersteunen en laten groeien. Wij zijn een Shopify agency, klaar wanneer jij dat bent. Praat met ons team over jouw project.

Get in touch

Onze Projecten

Bekijk alles

Development & Website Design

Thema Design & Development

Thema Design & Design

Thema Design & Development

Development

Thema Design & Development

Anderen Artieklen